Македонски центар за меѓународна соработка - МЦМС

Вести
Развојната соработка и Македонија PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 20 ноември 2017 11:42
Potencijalot na Makedonija za vkluchuvanje vo razvojna sorabotka momentalna sostojba

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) деновиве ја објави публикацијата „Потенцијалот на Македонија за вклучување во развојна соработка: моментална состојба“, подготвена од Симона Огненовска. Публикацијата ги истражува предизвиците на Владата и граѓанските организации кои треба да бидат [ … ]

 
Предлог модел за реформа на системот за државно финансирање PDF Печати Е-пошта
Вторник, 31 октомври 2017 17:12
Predlog model za reforma na sistemot za drzhavno finansiranje

На завршната конференција „Предлог модел за реформа на системот за државно финансирање за граѓанските организации“ која се одржа на 27 октомври во х. Холидеј Ин, Емина Нурединоска од МЦМС ги презентираше предлог измените за реформа на системот за државно финансирање.

 
Државното финансирање за граѓанскиот сектор мора да се реформира PDF Печати Е-пошта
Вторник, 31 октомври 2017 14:01
Drzhavnoto finansiranje za gragjanskiot sektor mora da se reformira 1

Транспарентен начин на распределба на државните пари за граѓанскиот сектор, зголемување на буџетските износи, отворен повик со јасни критериуми, независна комисија за одлучување и отчет за сработеното, ова беа темите за кои разговараа претставниците на државните институции и граѓанските организации [ … ]

 
Анализа на државното финансирање PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 30 октомври 2017 16:51
Analiza na budzhetskoto finansiranje na gragjanskite organizacii na centralno nivo

МЦМС ја објави Анализата на буџетското финансирање на граѓанските организации на централно ниво. Во неа, уште еднаш се потврдува потребата од реформирање на постоечкиот модел за државно финансирање на граѓанските организации. Обидите за реформирање траат веќе 10 години, односно од донесувањето на пр [ … ]

 
„Во државниот сектор се оди со водени чизми на нозете“ PDF Печати Е-пошта
Четврток, 26 октомври 2017 18:20
Vo drzhavniot sektor se odi so vodeni chizmi na nozete 1

„Позитивна страна од преминот од граѓанскиот сектор во државна институција е што се отвора простор за вклучување нови луѓе и свежи идеи. Негативната страна од овој трансфер е тоа што граѓанскиот сектор се ослабнува бидејќи тој треба да биде критика на Власта“, рече Бранимир Јовановиќ на тематскиот ф [ … ]

 


Страна 5 од 161

Проекти

Civica Mobilitas Tacso

Ново

Се наоѓаш тука  : Почетна Вести и јавност Вести